Marka Belediyesi: Esenler Belediyesi 2 5

motilium

motilium website

lexapro and weed high

lexapro and weed safe

lamictal pregnancy autism

lamictal and pregnancy

mixing adderall and weed

mixing viagra and weed bvandam.com

M. Tevfik Göksü 

Hem sayısal, hem sosyal alana ilgi duymuşsunuz. Kişisel gelişiminizi her iki alanda da sürdürmüşsünüz. Sizi bugünlere taşıyan eğitim hayatınızdan başlayarak biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

M. Tevfik Göksu:  Şöyle kısa bir özgeçmişimi sizinle paylaşayım o zaman. 1966 yılında Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde dünyaya geldim.  İlköğrenimimi Gölbaşı'nda, ortaöğrenimimi ise 1980-1985 yılları arasında İstanbul’da Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'nde tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nden 1990 yılında mezun oldum. 1991-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisansımı tamamladım. Daha sonra akademik çalışmalarımı sosyoloji alanında yoğunlaştırdım ve Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde başladığım doktora çalışmalarımı Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdim. Arapça ve İngilizce biliyor, evli ve 3 çocuk babasıyım. 

Ailem, aldığım eğitim ve çevremin etkisiyle küçüklüğümden itibaren sosyal hayata ve sosyal çevreye duyarlı oldum. Bu duyarlılık beni siyasetin içine attı. Daha lise yıllarımdan itibaren kendimi aktif siyasetin içinde buldum. Yine sosyal ve toplumsal konularda iş hayatımı sürdürürken hiç beklemediğim bir anda siyasi yolculuğum, Belediye Başkanlığı’na götürdü beni. Ve 3 yıldır da Esenler Belediye Başkanı olarak görevime devam ediyorum.   

Bir söyleşinizde şehirlerin kalkınması yolunda atılması gereken -sosyal, fiziki ve kültürel dönüşüm olarak- üç adım olduğundan bahsediyorsunuz. En önemlisi ve ilk başlanması gereken adımın sosyal dönüşüm olduğuna dikkat çekiyorsunuz. Bunu biraz açıklar mısınız? Neden sosyal dönüşümden başlamak gerekiyor?

M. Tevfik Göksu: Bana göre şehirlerin kalkınması için yapılması gereken dönüşümün adımları sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümlerdir. Çünkü o beldede yürütülen bir çalışmanın, uygulanan bir projenin kabul görmesi için mutlaka ve mutlaka halk desteği görmesi gerekir. Halktan onay almayan hiçbir projenin başarı şansı yoktur. Bu sebeple önce sosyal dönüşümü gerçekleştireceksin. Sosyal dönüşümden kasıt, çok geniş manayı ifade etmekle beraber dar çerçevede ele aldığımızda o yöre insanın öncelikle olarak o yöreye aidiyet duygusunu geliştirmek lazımdır. Bunun için de o kişiye oraya aidiyet duygusu verebilmek için orada yaşamaktan mutlu olacağı, ekonomik anlamda rahata kavuşacağı çeşitli projeler sunmamız gerekiyor. İnsanların sosyal olarak kendilerini o bölgeye ait hissetmelerinin ardından kültürel dönüşüme ihtiyaç var. Siz insanlara şehirli olma kültürü veremezseniz en güzel parkları, en güzel sosyal donatıları da yapsanız bir anlam ifade etmez. Parka koyduğunuz bir çocuk oyun grubu, diktiğiniz bir ağaç, astığınız bir tabela bir gecede yok olabilir. Eğer insanlara bir parktaki malzemenin parasının kendi ceplerinden çıktığı fikrini yerleştirebilir, parkların, sokakların, caddelerin de onların evleri gibi korunması gerektiği şuurunu verebilirseniz işte ondan sonra fiziksel dönüşüme geçebilirsiniz. Zaten diğer ikisini başardıktan sonra fiziksel dönüşüm kendiliğinden gelecektir. Herkes evinin ve çevresinin daha iyi, daha temiz ve daha yaşanabilir yerler olmasını isteyecektir. İşte bu sebeplerden dolayı dönüşümün, sosyal, kültürel ve fiziksel olarak gerçekleşmesi tezini savunanlardanım. 

2009’da göreve geldiğinizden bu yana Esenler’de neler değişti? 

M. Tevfik Göksu: Bu sorunun cevabını verebilmek için saatlerce konuşmam gerekir. Ancak çok ana başlıklarla bu soruyu cevaplandırmam gerekirse, şunları söyleyebilirim. Göreve gelir gelmez öncelikli olarak Esenler’in ihtiyaçlarını belirledik. Hem vatandaşa sorarak, hem de bir akademik çalışma ile Esenler’in öncelikli problemleri neler diye bunları tespit ettik. Her iki kanaldan ortaya çıkan sorunlar harmanlanarak az önce belirttiğim sosyal, kültürel ve fiziksel dönüşüm için düğmeye bastık. Bu anlamda ilk yıl Esenler algısını değiştirmek için çalıştık, bu yönde projeler geliştirdik. Ve sonuçta başardık. Yürüttüğümüz projelerle Esenler algısı bir anda değişti. Daha önce hep olumsuzluklarla ve polisiye olaylarla gündeme gelen Esenler, en güzel sosyal projeler üreten ilçe olarak anılmaya başlandı. Ve ilk yıl içinde kamuoyunda şöyle bir algı oluştu: Artık ben Esenler’de oturmaktan mutluyum. Burada da bir şeylerin değiştiğine inanıyorum. Bunu sağladıktan sonra ikinci yılımızda sosyal projelere ağırlık verdik. Şimdi bu projelerin bazılarından kısaca bahsetmek istiyorum. 

TÜRKİYE’NİN İLK YÜZDE YÜZ DİJİTAL KÜTÜPHANESİ ESENLER’DE 

Esenler’in en merkezi noktasında yıllardır atıl durumda bulunan ve halk arasında kilise kalıntısı olarak bilinen tarihi bir yapı, belediyemizce restore edilerek dijital kütüphane ve gençlik merkezi haline getirildi. Türkiye’nin ilk % 100 dijital kütüphanesini halkın hizmetine sunduk. 

Kütüphanede şu anda ansiklopedilerden sözlüklere, 100 temel eserden fen bilimlerine, sosyal bilimlerden tarih, coğrafya kitaplarına, yerli ve yabancı klasik öykü ve romanlara kadar geniş bir yelpazede toplam 7 binin üzerinde elektronik kitap bulunuyor. Yılsonuna kadar bu rakam 10 bine çıkacak. Her yıl 5 bin adet yeni kitap ilave edilecek. Her kullanıcıya dijital bir kart veriliyor. Bu karta sahip herkes, her hafta 30 saat bu kütüphaneyi kullanabiliyor. Sınırlı olmak kaydıyla kitaptan kağıt çıktısı alabiliyor, kendi e-postasına yine sınırlı olmak üzere e-posta gönderebiliyor. 

DAHA MUTLU EVLİLİK İÇİN “EVLİLİK OKULU” 

Sosyal belediyecilik kapsamında, toplumun yapıtaşları olan aile kurumunun en iyi şekilde kurulabilmesi için, evlilik hazırlığı yapan çiftlere, evliliğin önemini, eşlerin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını, mutlu bir ailenin kurulması için gerekli olan davranış biçimlerini, evlilikte karşılaşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini anlatan “Evlilik Okulu” projesini hayata geçirdik. “Mutlu aile huzurlu toplum” sloganıyla psikologlar, sosyologlar ve davranış bilimleri uzmanlarınca eğitimler veriliyor.  

ESENLER’DE % 100 HAYAT BAŞLADI  

Belediyemiz ve İstanbul Ticaret Odası sokaklardan yükselen sessiz çığlığa kulaklarını tıkamadı. İki kurum el ele vererek hayatta hep ötelenen, hor görülen, dışlanan madde bağımlısı çocuk ve gençler için %100 Hayat projesini başlattık. 

Proje ile bir şekilde bu illete bulaşmış çocuklar ve gençler, cezai müeyyidelerden ziyade sağlığına kavuşturulup, meslek sahibi yapılarak hayata kazandırılıyor. Projenin ilk aşamasında 44 çocuğa yeni hayat kazandırdık. 

HER DOĞAN BEBEĞE BİR FİDAN 

Hem daha yeşil bir Esenler ve ağaç sevgisini aşılamak, hem de Esenler’e aidiyet duygusunu geliştirmek gibi bir çok amaca yönelik olarak “Her doğan bebeğe bir fidan” kampanyası başlattık. Esenler’de doğan ve ailesinin rızası olan her bebeğe Kemer Mahallesi’nde oluşturulan alanda Esenler Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce ağaç dikildi. 

2010’A 150 BİN KİŞİ İLE KATILDIK 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine Esenler Belediyesi “Esenler 2010’a 100 bin kişi ile katılıyor”la destek verdi. 12 aylık bir çalışma temposuna giren Esenler Belediyesi, bir birinden ilginç çalışmalarla Esenler’i projenin en canlı ayağının uygulandığı ilçe yaptı. Proje kapsamında, Esenler’deki Sivil Toplum Kuruluşları, ilköğretim öğrencileri, liseler ve tüm Esenlerlileri kapsayan İstanbul gezileri tertip edilip,  İstanbul’un tarihi ve turistik güzelliklerini yakından görme fırsatı sunuldu. İstanbul’a Yolculuk gezileri ile Esenlerlilerin yaşadıkları kenti sahiplenmeleri ve kente olan aidiyet duygularını her yaştaki hemşehrimizin kazanmasına katkı sağlanmış oldu. Proje tamamlandığında hedeflenen 100 bin rakamının aşıldığı ve 150 bin kişiye ulaşıldığı görüldü. 

EDİM HAYIR MARKET YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ  

Esenler Dayanışma İyileştirme Merkezi (EDİM) ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım eli uzatıyor. 10 modülden oluşan projenin ilk molülü olan EDİM Hayır Market, Esenler’de yoksula yardıma yeni bir boyut getirdi. Belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere, Encümen kararı ile kredi kartı şeklinde EDİM Kart adı altında bir kart veriliyor. Ailenin ihtiyaç durumu ve çocuk sayısına göre bu karta aylık kredi yükleniyor. Aileler, EDİM kartları ile, Esenler’in merkezi bir noktasında bulunan EDİM Market’e giderek ihtiyaçları doğrultusunda istediğini alabiliyor. Sosyal Belediyecilik Proje Yarışması’nda Esenler’in “İyilik Kapısı EDİM Hayır Market” Büyükşehir İlçe Belediyeleri arasında birinci oldu. 

ESENLER’DE KİMSE YALNIZ DEĞİL

Esenler’de yaşayan ve yardıma muhtaç vatandaşlar için ‘Yalnız Değilsiniz’ adı altında bir proje yürütüyoruz. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından oluşturulan temizlik ekibi, Esenler’de oturan bakıma muhtaç tüm ailelerin evlerini haftalık periyotlar halinde temizliyor. Ayrıca temizliğe gidilen evlerde vatandaşların ihtiyaç duyabileceği; gıda, temizlik malzemesi, mutfak eşyası, bütün ev eşyaları Esenler Belediye tarafından karşılanıyor. Yaşlı veya engelli olduğu için beden temizliği, saç, sakal ve tırnak kesimini yapamayan vatandaşların bu tür temizlikleri de belediye ekiplerince karşılanıyor. Temizliği yapılan vatandaşlardan hasta olanlar varsa belediye doktorlarınca muayene ediliyor ve gerekli ilaçlar temin edilerek kendilerine veriliyor. 

KİMSESİZLERİN KİMİ OLDUK 

Esenler’de yaşayan yalnız ve evinden çıkamayacak kadar mağdur vatandaşların yaşadıkları yalnızlık hissini ortadan kaldırmak için  “Kimsesizlerin Kimi” sloganıyla özel “sohbet ekipleri” kurduk.  “Yalnız Değilsiniz” projesiyle Esenler’de kimsesiz, yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşların şahsi ve ev bakımlarını yapıyoruz. Yalnızlığa mahkûm oldukları, sohbete ve arkadaşlığa ihtiyaç duydukları gözlenen bu vatandaşların yalnızlıklarına ortak olmak, sevinç ve üzüntülerini paylaşmak, onlarla sohbet ederek toplumdan uzaklaşmadan hayata mutlu bir şekilde devam etmelerini sağlamak için gönüllü sohbet ve arkadaşlık ekipleri oluşturduk.  Gönüllü sohbet ekipleri arasında öğrenci ve öğretmenler de bulunuyor. 

KARDEŞ AİLE 

İlçe sınırları içerisinde kardeşlik hukuku çerçevesinde dayanışma ve yardımlaşma uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla “Kardeş Aile” projesi hayata geçirdik. Hayat standardı yüksek ve orta olan aileler ile mağdur, muhtaç, yoksul aileler arasında “manevi kardeşlik köprüleri” kurularak oluşturulan projenin kapsamı mağdur, muhtaç, yoksul aileler olmakla beraber yetim, bakıma muhtaç, yaşlı ve özürlü ailelere öncelik tanınmakta. İlçe genelinde şimdiye kadar belirlenen en çok ihtiyaç sahibi aileler, Kardeş Aile kapsamına alınarak barınmadan, eğitime, sağlıktan gıdaya kadar çeşitli ihtiyaçları karşılanmış oldu. 

GERİ DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ 

Belediyeler için büyük maddi külfet getiren çöplerin toplanması, depolanması ve yok edilmesine Esenler Belediyesi farklı bir çözüm getirdi. Geri Dönüşüm Tesisi’ni hizmete açan Esenler Belediyesi, atıkların geri kazanılmasından elde edilen gelirle her yıl eğitim-öğretim yılı başında Esenler’deki öğrencilere yüzbinlerece defter dağıtarak tüm defter ihtiyaçları belediyemizce karşılanıyor.  Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen proje ile halk arasında “Çekçekçiler” diye bilinen kağıt toplayıcılar da ıslah edilerek işe alındı ve belediyenin sigortalı işçileri oldular. Geri dönüşümden elde edilen gelirle, önümüzdeki yıl 2 mahallede, 2014 yılında da tüm Esenler’de, Türkiye’de ilk defa olmak üzere çöplerin ücretsiz olarak toplanması hedefleniyor.  Proje başarı ile devam ediyor. 

ENGELLERİ AŞMAK İÇİN BİR KAPAK DA SİZDEN 

Belediyemiz, “Kapakları topla gel, kalmasın engel” sloganıyla “170 kilo plastik kapağa bir tekerlekli sandalye” kampanyası başlattı. Kampanya Türkiye’nin her tarafından destek geldi.  

Mart 2012 itibariyle 500’den fazla tekerlekli sandalye vererek engellilerimizin yüzünü güldürdük. 1000 tekerlekli sandalye verene kadar kampanyamıza devam edeceğiz. 

ESGEV’LER HİZMETTE  

Sosyal ve kültürel projelerimizden birisi de Esenler Gençlik Merkezi ve Bilgi Evleri (ESGEV). İçerisinde etüt ve satranç odaları, kütüphane, tiyatro salonu ve cep sineması ile birlikte internet erişim odasının da bulunduğu Esenler Gençlik Merkezi ve Bilgi Evi’ne kayıtlı öğrenciler, uzman öğretmenler nezaretinde rahat bir ortamda ders çalışma imkânı buluyorlar. 

Öğrencilerin eğitimlerine katkı sunmanın yanında edebiyat kulübünden satranç kulübüne kadar bünyesindeki çok farklı kulüplerle sosyal ve kültürel açılardan da gelişmelerine yardımcı olan ESGEV’ler (Esenler Gençlik Merkezi ve Bilgi Evi) yaz döneminde de çeşitli aktiviteler yürütüyor. ESGEV öğrencileri, öğretmenleri nezaretinde sınıflarına göre gruplar halinde pikniklere, şehrin tarihi ve turistik bölgelerine kültürel gezilere götürülüyor. Şu anda ilçede 8 adet bulunan ESGEV’ler her mahallede açılacak. ESGEV’lerde 2011-2012 eğitim yılında 8 bin civarında öğrenci eğitim görüyor. 

ESKAM İŞSİZE ÜMİT OLDU

İşsizliği çözmek amacıyla belediyemiz öncülüğünde, işveren kuruluşları ile birlikte Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM) Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında hem işsizlere iş sunuluyor hem de Esenlerliler eğitilerek iş sahibi olmalarına imkân sağlanıyor. Esenler Belediyesi yapılan iş başvurularını kayıt altına alıyor. Kariyer Merkezi bir taraftan vatandaşların iş sahibi olabilmeleri için özel şirketlerle bağlantıya geçiyor, diğer taraftan ise, başvuruda bulunan kişiler yetenek ve kabiliyetlerine göre belirleniyor.  Yapılan bu çalışmaların ardından özel şirketler ve iş arayan kişi buluşturularak hem iş arayan vatandaşlar yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkânına kavuşuyor, hem de işverenlere lojistik destek sağlanmış oluyor.  ESKAM hizmete girdiğinden bu yana toplam 7.500 kişiyi işe yerleştirdi. 

HALI DOKUMA KURSU 

Esenler Belediyesi ile İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü işbirliğinde ilçede Halı Dokuma Kursu açıldı. 100 genç kız ve ev hanımı 3 aylık kurs dönemini tamamladı ve ilk halılarını dokudu. Kursiyerler kursa devam ettiği sürece yaklaşık 400 lira aylık aldılar ve kendilerine kaza sigortaları yapıldı. Şimdi daha çok tezgâhla yeni kurs açtık.  

ESENLER BELEDİYESİ TOPLUMSAL

İLETİŞİM MERKEZİ (ESTİM) 

Hızlı Çözüm Noktası: ESTİM

Esenler halkının belediye ile iletişimini sağlamak amacıyla oluşturulan ESTİM, yüz yüze, çağrı merkezi yoluyla, internet yoluyla vatandaşın dilek, istek, temenni, şikâyet ve önerilerini alıyor. 

KADEME (Kadını Destekleme ve Mesleki Eğitim Merkezi)

Kadınların işgücüne düşük katılımı ve istihdam oranları, Türkiye’nin istihdam alanındaki en önemli sorunlarından birisi. AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye’deki kadın istihdam oranları son derece düşük. Kadınlarımızın işgücüne katılımının toplumsal kalkınma için çok önemli olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. 

Bu noktadan hareketle kadın istihdamının geliştirilmesi ve kadınlara yeni ufuklar açılması için harekete geçen Esenler Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının statüsünün toplumsal yaşamın her alanında güçlendirilmesi amacıyla yepyeni bir projeyi daha hayata geçirdik. 

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen KADEME projesi çerçevesinde Yardımcı Kadın, Çocuk Bakımı ve Yaşlı/Hasta Refakati alanında verilecek mesleki eğitimle kadınlarımız çalışma yaşamına nitelikli bir iş gücü olarak katılıyor. Eğitimlerini başarı ile tamamlayan 60 kadınımız sertifikalarını aldı. Projenin ilk ayağı tamamlanmadan kadınlarımızın çoğu iş sahibi oldu. 

ESAYDAM (Esenler Aile Yaşam ve Dayanışma Merkezi)

Huzurlu ve mutlu bir aile için evli ve evlenmeyi düşünen çiftlere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren Esenler Aile Dayanışma ve Yaşam Merkezi (ESAYDAM), kurulduğu günden bu yana derdine derman arayana derman,  hayata yeniden başlamak isteyenlere ise rehber oluyor.

ESEV (Esenler Sanat Evi ) 

Esenler, kabuğunu kırarak tüm Türkiye’ye açılım trendini yakaladı. Fiziki ve sosyo- ekonomik projelerin yanı sıra kültürel projelerin de hız kazandığı Esenler’de,  ilçeye yeni bir yaşam alanını daha kazandıran Esenler Belediyesi, Esenler Sanat Evi’nin (ESEV) kapılarını Esenler halkına açtı. 

ESEV kapılarını açtığı kursiyerlere bağlamadan piyanoya, flütten gitara, kanundan kemana kadar çok sayıda sanat dalında alternatifler sunuyor. 

İşte bu projelerle Esenler’de sosyal ve kültürel dönüşümü büyük ölçüde gerçekleştirmiş olduk. Elbette bir taraftan bu projeler yürürken bir taraftan da fiziki projeler devam etti. Şimdi 2011 yılından beri ilçemizde kentsel yenilemeye ağırlık verdik. Şimdi o çalışmalarımız da devam ediyor. 

“Şehir üzerinde yaşanılan değil, içerisinde yaşanılan bir mekandır” sözleriniz doğrultusunda; son dönemde çalışmalarına ağırlık verdiğiniz, vatandaşlarınıza daha iyi yaşam koşulları sağlayacak kentsel dönüşüm projeleri kapsamında neler yapıyorsunuz?

M. Tevfik Göksu: Maalesef deprem ülkemizin bir gerçeği. İstanbul da bu konuda en hassas illerimizden birisi. Şu anda ülkemizde yapılan ve yapılmaya çalışılan kentsel dönüşüm deprem korkusuyla yapılan bir dönüşüm. Sosyal ve kültürel dönüşümün etkisi de olsa, asıl gerçek deprem korkusu. Bu korkuyu yaşayan ilçeleden birisi de Esenler. Zemin bakımından sağlam olmakla birlikte yapı stoğumuz çok kötü. Bu sebeple acilen Esenler’i dönüştürmemiz gerekiyor. Göreve geldiğimin ilk gününden beri bu konu üzerinde çalışıyoru ve şu anda bu anlamda en güzel işleri yapan belediyelerden birisiyiz diyebilirim. 

Kentsel yenileme projesiyle deprem ölçekli çalışmaları, TOKİ, İBB ve Esenler Belediyesi olarak birlikte yürütüyoruz. 

Şehir estetiğine uygun, daha sağlam, güvenli ve yaşanabilir binalar yapmak için çalışıyoruz. İlçenin 3 farklı noktasında kentsel yenileme çalışması başlatarak hayatı yenilemenin ilk adımlarını attık. Esenler’de “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla yürüttüğümüz kentsel yenileme çalışmaları şimdilik 3 mahallede devam ediyor. Bu çalışmalar özetle şöyle: 

ORUÇ REİS MAHALLESİ 

Oruçreis Mahallesi’ndeki kentsel yenileme, ifraz sorunları ve kaçak yapılaşma nedeniyle yoğun yapılaşmaya maruz kalmış, mülkiyet sorunlarının çözümlenemediği 477-481-539 parsel sayılı 72.080 metrekare alana sahip bölge içerisinde yürütülmektedir. Bölge nüfusu yaklaşık 8.000 kişidir Alanın hissedar sayısı ise 600 kişi olup, bölgede 389 yapı ve 1990 bağımsız birim bulunmaktadır. 

Proje ile, mülkiyet sorunları çözümleneceği gibi kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekanların oluşturulması sağlanacaktır. 477-481-539 parsellerin bulunduğu alanda projelendirme çalışmaları sürüyor. Proje için tahsis edilmiş olan rezerv konut alanında ise 262 adet konutun yapımına başlanmış ve inşaat hızla devam etmektedir.   

ÇİFTEHAVUZLAR MAHALLESİ

Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki kentsel yenileme projesi de 85.300 metrekare alan içerisinde yürütülmektedir. Alanın nüfusu yaklaşık 3200 kişi olup, bölgede 109 parsel, 154 yapı ve  854 bağımsız birim bulunmaktadır.

İlçe geneline göre nispeten yapı ve nüfus yoğunluğunun düşük olduğu Çiftehavuzlar içerisinde belirlenen bölgenin planlı biçimde yeniden ele alınarak, kentsel donatı standartları yüksek,  depreme dayanıklı,  sağlıklı bir yerleşim düzeninin sağlanması ile, ilçede kentsel yenilemeye ivme kazandırabilecek, lokomotif bir projedir. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedeflenmektedir.

TURGUT REİS MAHALLESİ 

Turgutreis Mahallesi’ndeki kentsel yenileme, 8.800 metrekare alan içerisinde yürütülmektedir. Alanın içerisinde kamulaştırma çalışmaları yapılarak vatandaşlar ile uzlaşma sağlanmış, inşaat devam etmektedir. Konutlar Mart 2012’de hak sahiplerine teslim edilecek. 

Kaçak yapıların yıkılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı söz konusu alanda üretilecek konutlar,  ilçenin muhtelif yerlerinde yapılacak olan kamulaştırma ve kentsel yenileme çalışmaları sonucunda vatandaşın mağdur edilmemesi için kullanılacaktır. Söz konusu alanda 280 adet konut üretimine başlandı. Üretilen konutlar yapı kalitesi ve donatı kalitesi yüksek, 9 şiddetinde deprem vb. afetlere karşı dayanıklı yapılmaktadır. 

DİĞER YENİLEME PROJELERİ 

Belediyemizin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarının hazırlıkları sürüyor. Dörtyol Meydanı’nda KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk bir proje üzerinde çalışılırken, bölge halkının organize olmasıyla Havaalanı Mahallesi başta olmak üzere bazı mahallelerde de başka kentsel yenileme projelerimizin hazırlıkları devam ediyor.   

Projelere başladğımız ilk zamanlarda bilmeden bazı karşı çıkmalar vardı. Ancak özellikle Van depreminin ardından ve projelerimizin güzellilklerini gördükçe şimdi vatandaşlarımız kendileri gelip  (Bizim mahalleyi de kentsel dönüşüme dahil edelim) diye geliyorlar. 

Bu konuda halkımız bir kere şunu iyi bilmelidir ki, devlet kimseyi aldatmaz. Halkımız, devlete, belediyelere bu konuda katkı sunmalıdır. Devlet şu anda halkımıza bir katkı sunuyor. Halkımız bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Bu fırsatı iyi değerlendirelim ki, daha önce ülkemizin değişik yerlerinde, 1999 Marmara Depremi’nde ve son olarak Van’da yaşanan acıları yaşamayalım. 

Merkezi hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyemizin bu konuda büyük bir kararlılığı ve rehberliği var. Kentsel Yenileme Kanunu da çıkmak üzere. Hükümet ve tüm siyasi irade ile oluşan konsensüs ve şu anda kamuoyunda bu doğrultudaki toplumsal bilinç, toplumsal akla dönüşür ve kentsel yenileme yeni bir ivme kazanır. Halkımızdan isteğimiz, kentsel yenileme fırsatçılarına pirim vermeden belediyemizin açıklamalarına kulak vermeleri ve bize destek olmalarıdır. 

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının statüsünün toplumsal yaşamın her alanında güçlendirilmesi amacıyla başlattığınız KADEME projesinden biraz bahseder misiniz? Hangi aşamadasınız, bugüne kadar neler yapıldı ve nasıl sonuçlar elde ediyorsunuz?

M. Tevfik Göksu: Projemiz başladığı günden itibaren birçok çalışmaya imza atıldı. Projenin hazırlık aşamasında, ihtiyaç ve beklentileri değerlendirmek, Esenler’deki kadın profilini çıkarmak amacıyla (eğitim, yaş, gelir durumu, medeni hal, dil, çalışma durumu vs.) yapılan saha araştırmasında yaklaşık olarak 1200 hane ve 1500’e yakın kadınla görüşüldü. Projenin bilimsel veriler altında yürütülmesi, yönlendirilmesi ve değerlendirilmesinin sağlanması için 1200 kişi ile %20 beklenen oranı (%17,6-%22,6) arasında gösterebilme imkanı olacağı için bu sayı hesaplanmıştır.  Projenin sürdürülebilirliği için kullanılacak olan araştırma ile Esenler ilçesinin genel kadın profiline de ulaşılmış olacaktır. 

Araştırma sonucunda belirlenen 60 ev hanımına, hedef grubun amaca uygun bilgi, beceri ve yetkinlik kazanarak kalifiye eleman olması için eğitim verildi. Eğitimler kursiyerlerin de katılımı ile aktif bir şekilde gerçekleştirildi.  Proje uygulamaları İstanbul Kalkınma Ajansı’nın belirlediği kurallar çerçevesinde yürütülmüştür. Eğitimlerini tamamlayan 60 kursiyere sertifikaları geçtiğimiz günlerde verildi. Projenin daha ilk etabı tamamlanmadan, eğitim alan hanımlarımızın bir kısmı işe yerleştirildi. Kısacası proje başarılı bir şekilde devam ediyor. 

M. Tevfik Göksu: Hedefimiz, her ay, her yıl bir adım daha ileri gitmektir. Yeni yeni sosyal, kültürel ve fiziki projelerle Esenler’de oturan her bir vatandaşın Esenler’de oturmaktan mutlu olmasını sağlayacağız. Çünkü yönetim anlayışımız; “insanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturunu temel almaktadır. Her bir projemiz ilçemizde oturan insanların mutluluğu, huzuru ve saadeti içindir. Bu şuur ve bilinçle çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

Son olarak TR’de MARKA okuyucularına neler söylemek istersiniz?

M. Tevfik Göksu: Ülkemizde kalitenin ve güzelliklerin ortaya çıkarılmasına, takdir edilmesine dolaysıyla da yöneticelere de morol-motivasyon sağlanmasına katkı verdiğinine inandığım derginize yayın hayatında başarılar diliyorum. Derginin hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bu vesile ile tüm okuyucularınıza sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

Yazar : TR'de MARKA Röportaj

Facebookda Paylaş

Diğer Tanıtım Konuları