Yeryüzündeki Cennet; Ayder Yaylası 2 2

amoxicillin cost without prescription

amoxicillin prescription no insurance

buy low dose naltrexone canada

buy low dose naltrexone canada nlspeedskating.com

side effects of amitriptyline

amitriptyline uses blog.rarespares.net.au

betamethason dosis

betamethason salve

Yeryüzündeki Cennet; Ayder Yaylası

Fırtına deresi boyunca eşsiz doğa güzelliklerini izleyerek varacağınız Çamlıhemşin ilçesi hudutları dâhilinde yer alan Ayder gürgen dibiyle, Aşağı ve Yukarı Ambarlık(Gelin Tülü) şelalesi yayla evleri çiçekli düzleri, türlü çiçeklerinden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış çam örtülü yamaçlarla kaplı cennet görünümündedir.

Ayder, Bakanlar Kurulu Kararı ile 1987 yılında "Turizm Merkezi" ilan edilmiştir ve dünyaca ün salmış doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Ayder yaylasının en dikkat çeken yerlerinden bir tanesi de Ayder Şelalesi. Derin bir vadi kazmış olan fırtına deresi ile birleşen şelale görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ayder yolunda sizi karşılayan Şenyuva Köprüsü, Eski adıyla Çinçiva Köprüsü bölgenin en eski taş köprülerinden birisidir. Tek bir kemerle Fırtına Deresini geçer. Köyün yaşlıları 1699 tarihli bir kitabenin 1946 yılındaki bir selde kaybolduğunu söylerler. Batı ayağında kaynak (menba) yönünden bir koruma duvarı vardır. Kuzeybatı tarafında ise eski bir mezarlık vardır. Bu mezarlıkta sanat değeri yüksek eski mezar taşları bulunmaktadır.

Bölgede yetişen birçok bitki endemik bitki özelliği taşımaktadır. Dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bu bitkiler sayesinde Ayder’de üretilen bal dünyanın sayılı balları arasında yer almaktadır.

Zilkale, Çamlıhemşin, Rize ilçesinin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi'ndeki bir geçide hakim, yüksekçe bir tepe üzerinde (dere yatağından 100 m denizden 750 metre yükseklikte) konumlanmış, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan, savunma hendeği durumundaki Zil deresine merdivenle inilen bir kale olup, kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Bölgede araştırmalar yapan Birmingham Üniversitesi profesörü Bryer, Trabzon İmparatorluğu döneminde ya bizzat Komnenoslar ya da İmparatorluğa bağlı yerli Lordlar (mesela Zil Kale için Hemşin Lord’u Arhakel) tarafından yapıldıklarını tahmin etmektedir. Bıjışkyan (1871) “Kayalığın üzerinde bulunan ve Zilkale denilen eski bir kalenin içinde insana şaşkınlık veren kemerli binalar ve büyük bir kule vardır. Kalenin alt ucu, tepelerin üzerinde başka kalelere ve eski bir kilise kalıntıları bulunan Fırtına Deresi’ne kadar uzanır” diyerek gözlemlerini anlatırken, yazık ki kale tarihi hakkında bilgi vermemektedir.

Bölgedeki Etkinlikler

Rafting

Fırtına Deresi’nin o çoşkun sularında kafanızda kask ,elinizde kürek, altınızda yerinde duramayan bir botla beraber bir yere çarpana kadar enerji patlaması yaşayacağınız rafting yapabilirsiniz. Bu “kesinlikle” Ayder’de yapmanız gereken ilk şey.

Heliski

Heliski, yani helikopterli kayak, Kanada’da 35 yıldır yapılan bir spor. En çok İsviçreli meraklısı var. Dörder kayakçının bulunduğu hepikopterler, bir zirveye çıkarak onları bırakıyor. Kayakçılar, buradan yaklaşık bin metre kayıp, aşağıdan tekrar helikoptere biniyor. Ve pervane bu kez başka bir zirve için dönmeye başlıyor. Açık havada sabah yediden öğlen üçe kadar, yaklaşık sekiz kez kayılıyor. Helikopterde bir İsviçreli pilotun yanı sıra bir Türk pilot ve bir de dağ rehberi bulunuyor.

Horon

Sadece “gerçek horon “un ne olduğunu öğrenmek için bile Ayder’e gidebilirsiniz. Tulum, kemençe eşliğinde oynayan insanları görünce yerinizde duramayacaksınız. Zaten sizi yerinizde de durdurmazlar biri kolunuzdan tutar ve horon halkasına eklenirsiniz. Eğer horona doymak istiyorsanız Ayder Festivaline kesinlikle katılmalısınız.

Kaplıcalar

Ayder Yaylası güzelliğinin yanında, kaplıcalarıyla da ünlüdür.

Tüm bunların dışında yaz kış yeşille buluşabileceğiniz ve mutlak suretle huzur bulacağınız bakir bir doğa Ayder Yaylasında sizlerle buluşmayı bekliyor. Sürekli deniz, kum, güneş üçgeninde, aynı tatili yapmaktan sıkıldıysanız Ayder farklı konseptleriyle sizi bekliyor.

Yazar :

Facebookda Paylaş

Diğer Tanıtım Konuları