Yaz Aylarında Sıklaşan Göz Rahatsızlıkları 2 2

benadryl and pregnancy third trimester

benadryl pregnancy nausea read

melatonin and pregnancy in the human

melatonin and pregnancy open

mixing lexapro and weed

mixing adderall and weed

lamictal pregnancy cleft lip

lamictal pregnancy williamgonzalez.me

Bir Hekimin Gözünden/ Op. Dr. Tuğhan DURAN Veni Vidi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı

Yaz Aylarında Sıklaşan Göz Rahatsızlıkları

Yaz aylarında göz polikliniğine en sık hangi hastalar, hangi şikayetlerle başvurular?

Yaz aylarında göz polikliniklerine sıklıkla hastalarımız konjonktivit, kuru göz, güneş ışığından rahatsızlıklar ile başvururlar. Ayrıca yazın inşaat sektörünün de hareketlenmesiyle çeşitli göz yaralanmaları ile acil başvurularda da artış olur.

Konjonktivit hastalığından bahsettiniz, okuyucularımız için açıklayabilir misiniz, nedir konjonktivit?

Konjonktivit gözün kornea dediğimiz saydam tabakası hariç tümünü örten ve göz kapaklarına atlayıp, göz kapaklarının iç yüzeyini döşeyen ince bir zar ve çeşitli salgı bezlerinden oluşan bir yapıdır. İşte bu yapının herhangi bir nedenle inflamasyonuna konjonktivit deriz ki kabaca halk arasında göz nezlesi olarak bilinir. Konjonktivit çeşitlilik gösterir. Alerjik konjonktivitler polenlerin ortaya çıkışıyla patlama tarzında bir yoğunluk gösterir ve bütün bahar yaz ayı boyunca süren sıkıntılara yol açar. Bakteriyel kojonktivitler yaz aylarında tozun artışı, temiz olmayan havuz ve deniz suyuna girilmesi ile ortaya çıkar uygun tedavi ile 10-15 günde tamamen iyileştirilebilir. Viral konjonktivitler özellikle adenoviral konjonktivit üst solunum yoluyla bulaşıp toplumda çok hızla yayılıp özellikle erişkinlerde gözde kornea tabakasında kalıcı lekeler bırakabilen bir hastalıktır. Kimyasal konjonktivitler daha çok güneş kremi gibi kimyasal maddelerin göze kaçması ile ortaya çıkan ağrılı ama nispeten hafif atlatılan kısa süren inflamasyonlara sebebiyet verirler.

Konjonktivit nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir?

Öncelikle söyleyebileceğim konjonktivit eczaneye gidip bir ilaç isteyip tedavi edilecek bir hastalık değildir. Konjonktivit gözün konjonktiva tabakasının kızarması, şişmesi, kaşıntı ve çapaklanmada artış ile tanı alır. Biomikroskobik muayenede etkene yönelik ayırıcı bulgular göz uzmanınca tespit edilir. Ülkemizde eczaneye gittiğinizde gözüm kızardı ve ağrıyor dediğinizde hemen size bir steroid ve bir vazokonstrüksiyon yapan damla yanına da antibiyotikli bir damla verirler ama steroid viral konjonktivite erken dönemde yarar değil zarar getirir, yine viral konjonktivit ise antibiyotik bir işe yaramazken, alerjik konjonktivite devam tedavisi için anti histaminik göz damlası verilmeli, steroidin uzun kullanımının göz tansiyonu ve katarakt gelişimine yol açabileceği unutulmamalıdır. Kısaca gözünüzde kızarıklık, kaşıntı, çapaklanma varsa mutlaka bir göz doktoruna başvurunuz ki doğru tedavi alabilesiniz.

Kuru gözden de bahsedebilir misiniz?

Polikliniğe vuran hastaların yaklaşık yüzde otuzunu kuru göz hastaları teşkil eder ki yaz aylarında bu sayı daha da artar. Kabaca gözyaşının yeterince salgılanamaması durumudur ancak bahsettiğimiz ağlayamamak durumu değildir. Gözümüz gün içinde sürekli üretilen ince bir gözyaşı film tabakası ile örtülüdür. Yaz aylarında buharlaşmanın artmasıyla gözyaşı eksikliği daha fazla ortaya çıkar. Tedavide gözyaşının hangi tabakası eksikse bunu yerine koyarız örneğin aköz tabaka eksikse suni gözyaşı preparataları veririz, mukus tabakada bozukluk varsa hyaluronik asit içeren daha uzun süre gözde kalan göz damlalarını tercih ederken lipid tabakada eksiklik tespit edersek lipid içeriği yüksek göz damlalarını hastamıza başlarız.

Yaz aylarında gözlerimizi güneşten korumak için hepimiz güneş gözlüğü kullanıyoruz. Güneş gözlüğü alırken ya da kullanırken özellikle dikkat etmemiz gereken unsurlar nelerdir?

Güneş gözlüğü seçiminde bizim için önemli olan iki unsur doğru cam özelliklerinin ve doğru cam şeklinin seçimidir. Kısaca alacağımız güneş gözlüğünün camları mutlaka yüzde yüz ultraviyole filtreli olmalıdır ki güneşin zararlı ışınlarından gözümüzü korusun, ek olarak araç kullanacaksak yüksek ışık düzeyinde kullanım özelikli olabilmeli, renklerin daha iyi seçilmesini sağlayıp gözü daha az yorduğu için polaroid özellikli olmalıdır.

Gözlük camlarının şeklinin seçiminde gözünde astigmatik bozukluğu olanların eğimli camlar yerine düz, polis veya pilot gözlüğü olarak tabir edilen cam ve çerçeve çeşitlerini seçmesi yürürken zorlanmamaları ve baş ağrısıyla karşılaşmamaları açısından öneririm. Yine güneş gözlüğünün camlarının olabildiğince kaş kavsimize yakın olması ve bir miktarda elmacık kemikleri örtecek şekilde olması daha rahat edilmesini sağlayacaktır.

Yazar :

Facebookda Paylaş

Diğer Tanıtım Konuları